Jura Krakowsko-Częstochowska - w świecie lokalnej tradycji i kultury
Jura to miejsce gdzie można doświadczyć emocji artystycznych, to zasługa m.in. Międzynarodowych Olkuskich Dni Muzyki Organowej i Nocy Muzeów w Olkuszu. Oba wydarzenia gwarantują niesamowite przeżycia, odrywając nas od codzienności i wprowadzając w świat owiany tajemnicą.
Niezwykłych doznań smakowych doświadczyć można podążając Małopolskim Szlakiem Winnym oraz próbując lokalnych potraw. Wyżyna Krakowsko-Częstochowska to ojczyzna smakowitości, takich jak: sernik jurajski, pstrąg ojcowski czy chleb jurajski. Produkty z Małopolski są wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych. Typową potrawą dla Jury są prażonki z ziemniaków. Ciekawych lokalnej kultury zachęcamy również do poznania miejscowych wyrobów o nieco innym charakterze. Na zainteresowanych czekają ciekawostki w postaci…kapci ze słomy kukurydzianej z Nawojowej Góry, wyroby z drewna z Jerzmanowic czy kowalstwo artystyczne z Przegini i Żurady.
Skorzystaj z Wyszukiwarki i odkrywaj regiony lub przeglądaj Powiązane Treści.